clanky

HPV (Human papillomavirus) infekce patří mezi nejčastější sexuálně přenosná onemocnění. HPV viry představují velkou skupinu virů, které mohou vyvolávat onemocnění na kůži a na sliznicích člověka. Přibližně 40 typů papilomavirů se přenáší při pohlavním styku nebo při intimním kontaktu s infikovanou kůží a sliznicí vnějších pohlavních orgánů a konečníku. Rozdělují se na dvě skupiny. První skupinu tvoří papilomaviry s nízkým rizikem, které obvykle nevyvolávají rakovinové změny, ale nejčastěji způsobují vznik bradavic na vnějších pohlavních orgánech obou pohlaví (typ 6,11,42,43,44). Druhou skupinu tvoří papilomaviry s vysokým rizikem, které představují až 80 % všech infekcí a jsou schopné vyvolat prekancerózy a rakovinu hrdla dělohy, prsou, konečníku, penisu a hrtanu (typ 16,18,31,33,35,45,56).

HPV typ 6 a 11 zapříčiňuje vznik slizničních a kožních bradavic (kondylomů) v oblasti pohlavních orgánů a konečníku u sexuálně aktivních lidí. Také je příčinou vzniku papilomů v hrtanu a v dolních dýchacích cestách nejen u dospělých, ale i u dětí.

K přenosu HPV infekce z matky na dítě dochází většinou přímým kontaktem dítěte s genitálními bradavicemi během porodu. V menším procentu dochází k přenosu infekce na plod i během nitroděložního vývoje. Viru byl dokázán i v plodové vodě HPV infikovaných matek. Onemocnění dýchacích orgánů způsobené tímto typem HPV viru se nazývá recidivující respirační papilomatóza a je charakterizována tvorbou výrůstků (papilomů) v dýchacích cestách. Výrůstky jsou benigní, ale vzhledem ke své poloze a růstu v dýchacích cestách mohou být u dětí až životu nebezpečné. Je dokázáno, že děti s papilomatózou hrtanu mají sníženou imunitu. Klinický průběh je různorodý a závisí na lokalizaci papilomů. Nejčastější příznaky jsou ochraptění, spánkové apnoe, stažené dýchání, pískání. Někdy papilomy spontánně zmizí, avšak virus může přetrvávat ve tkáni a recidiva papilomů se může objevit i po mnoha letech. Léčba patří do rukou specialistům otorinolaryngologům. Základem léčby je chirurgické odstranění papilomů. O dalším průběhu léčby se rozhoduje na základě průběhu onemocnění. Nové možnosti prevence před HPV se naskýtají použitím vakcín, které byly vyvinuty pro prevenci rakoviny krčku dělohy.

V posledních deseti letech se mnoho studií věnuje účinkům fytochemických látek nacházejících se v zelenině, jako je brokolice, zelí, kapusta a jiné. Jednou z nich je i Indol-3-karbinol. Působí na více úrovních buněčného metabolizmu, příznivě ovlivňuje hormonální metabolizmus, napomáhá zabraňovat růstu a podporuje i zánik nádorových a lidským papilomavirem změněných buněk.