clanky

Lidské papilomaviry představují velkou skupinu virů, které mohou vyvolávat onemocnění na kůži a na sliznicích člověka. Přenášejí se pohlavním, ale i nepohlavním kontaktem. Podtypy virů, které se přenášejí nepohlavním kontaktem, způsobují běžné kožní bradavice na rukou, nohách, ústech a víčkách. Přibližně 40 typů papilomavirů se přenáší při pohlavním styku nebo při intimním kontaktu s infikovanou kůží a sliznicí vnějších pohlavních orgánů a konečníku. Papilomaviry se rozdělují na dvě skupiny. První skupinu tvoří papilomaviry s nízkým rizikem, které obvykle nevyvolávají rakovinové změny, ale nejčastěji způsobují vznik bradavic na vnějších pohlavních orgánech obou pohlaví. Druhou skupinu tvoří papilomaviry s vysokým rizikem, které jsou schopné vyvolat prekancerózy a rakovinu hrdla dělohy, prsou, konečníku, penisu a hrtanu.

Během života se více než polovina sexuálně aktivních lidí infikuje některým typem HPV viru. HPV infekce patří mezi nejčastější sexuálně přenosná onemocnění. Virus se nazývá i sex virus. Infekce je volným okem nepostřehnutelná, takže bývá zpravidla nezáměrně přenášena na sexuálního partnera. Muži i ženy mohou být nositeli HPV viru, i když se u nich neprojevují žádné známky onemocnění, a opakovaně mohou infikovat svého sexuálního partnera. Inkubační doba HPV infekce může být pár týdnů, ale i 1 rok. Ve většině případů si imunitní systém s infekcí poradí sám a dochází k jejímu spontánnímu ustoupení. Asi u 10 % žen však infekce přetrvává v buňkách krčku dělohy. U mužů se HPV infekce nejčastěji projeví vznikem genitálních bradavic. Změny na pohlavních orgánech se mohou objevit i po několika letech. Proto je často složité a nemožné zjistit, kdo koho nakazil. Neboť velká většina HPV infekcí nemá symptomy a jsou infikovány milióny lidí, je velmi těžké HPV infekci předcházet. Nejlepší cestou ochrany před HPV je omezení rizikových faktorů. Mezi rizikové faktory patří chronické infekce, sexuální promiskuita, brzký začátek pohlavního života (ještě před 20. rokem života), vysoký počet porodů a potratů v anamnéze, první porod ve velmi mladém věku, kouření, drogy, špatné sociálně-ekonomické podmínky, genetická predispozice a oslabení imunity. Před HPV infekcí neochrání ani prezervativ, protože virus je menší než póry v prezervativu. Častěji jsou ohroženy ženy s oslabenou imunitou, zejména ve věku od 20 do 25 let.

V posledních letech se mnoho studií věnuje účinkům látek nacházejících se v košťálovinách, jako je brokolice, zelí, kapusta a jiné. Tato zelenina se vyznačuje největší různorodostí fytochemických látek s protirakovinovými účinky. Jednou z nich je i Indol-3-karbinol. Působí na více úrovních buněčného metabolizmu, příznivě ovlivňuje hormonální metabolizmus, napomáhá zabraňovat růstu a podporuje i zánik nádorových a lidským papilomavirem změněných buněk.