clanky

Podle statistických údajů v posledním desetiletí dochází ke zvýšenému výskytu nádorových onemocnění měkkých tkání ženských pohlavních orgánů, jako jsou prsa, děloha a vaječníky. Tyto tkáně jsou závislé na ženském pohlavním hormonu estrogenu. Narůstá i počet onemocnění vnějších pohlavních orgánů způsobených lidským papilomavirem HPV. Některé kmeny HPV virů mohou způsobit vznik tak závažných onemocnění, jako je u žen rakovina krčku dělohy a u mužů karcinom penisu. U mužů současně dochází ke zvýšenému výskytu nádorových onemocnění prostaty, semeníků, tlustého střeva, žaludku a hrtanu.

V prevenci, ale i jako podpůrná terapie při těchto závažných onemocněních se začínají uplatňovat fytochemikálie obsažené v zelenině, ovoci, zrninách, ořechách a koření. Účinky těchto látek se využívají už po staletí v tradičních medicínách při léčbě různých onemocnění.

Národní onkologický ústav USA identifikoval okolo 35 rostlin, které mají protirakovinové účinky, a rozdělil je do dvou skupin.

  • Rostliny a byliny s největší protirakovinovou účinností: česnek, sójové boby, zelí, zázvor, sladké dřevo a mrkvovitá zelenina (včetně karotky, celeru, koriandru, petržele).
  • Rostliny a byliny, které mají významnou ochrannou účinnost proti rakovině: cibule, citrusy, len, estragon, košťáloviny (brokolice, zelí, květák, kedluben, růžičková kapusta), rajčata, baklažán, sladká paprika, hnědá rýže, celozrnná pšenice, oves, ječmen, různé byliny (máta peprná, rozmarýn, tymián, oregáno, bazalka), okurek, vodní a ananasový meloun a bobuloviny.

Studie věnované účinkům látek obsažených právě v křížokvěté zelenině, jako je brokolice, zelí, květák, poukazují na skutečnost, že lidé, kteří pravidelně konzumují tuto zeleninu, mají mnohem nižší výskyt některých nádorových onemocnění.

Jednou z těchto fytochemických látek je i Indol-3-karbinol. Bylo prokázáno, že Indol-3-karbinol napomáhá organizmu předcházet a konfrontovat se s těmito onemocněními. Indol-3-karbinol příznivě ovlivňuje hormonální metabolizmus, napomáhá zabraňovat růstu a podporuje zánik nádorových a lidským papilomavirem změněných buněk. Má antioxidační a antiaterogenní vlastnosti.