Cysta je nádor obklopený obalem s řídkým nebo hustým obsahem. Zda je cysta zhoubná nebo nezhoubná lze zjistit až odběrem vzorku tkáně a příslušným vyšetřením.

Cysty se mohou vytvářet na různých orgánech v ženském těle důsledkem rozličných příčin. Velmi často se tvoří na vaječnících a označují se jako cysty ovarií. Druhým orgánem v ženském těle, který bývá často postižen tvorbou cyst jsou prsa. V tomto případě mluvíme o mastopatii.

Cysta vaječníku (cysta ovaria), cysty vaječníků (cysty ovarií)

Na základě mechanismu vzniku rozdělujeme cysty vaječníků na funkční a retenční. Postižené bývají téměř vždy pohlavně zralé ženy s vrcholem krátce po pubertě a v přechodu.

Retenční cysty vznikají zadržováním sekretu žláz. K retenčním cystám patří tzv.dermoidální cysty, což jsou vrozené vývojové anomálie, které mohou obsahovat chlupy, maz, chrupavkové, kostní tkáň a i zuby. Tyto cysty jsou primárně nezhoubné a mohou dosahovat velikosti 25 cm. Nejčastěji se objevují u dívek před dosažením puberty a u mladých žen.

Funkční cysty tvoří většinu cyst na vaječnících. Mohou vznikat v důsledku normálních změn na vaječnících způsobených hormony. Nejčastějšími funkčními cystami jsou folikulární, luteální a cysty žlutého tělíska. Zvláštní formou funkčních cyst jsou polycistické ovaria. Dalším onemocněním, které může vést k tvorbě cyst je endometrióza. Cysty při endometrióze se nazývají čokoládové, pro svůj charakteristický vzhled, který vzniká v důsledku krvácení do cyst.

Vaječníkové cysty nemusí způsobovat žádné potíže. Pokud nějaké způsobují tak k nim patří: nepříjemné bolesti a zvětšení břicha, nepravidelná a problematická menstruace, např. velmi silné krvácení nebo vynechávání menstruace, bolesti při pohlavním styku, neobvyklý růst ochlupení, zhrubnutí hlasu a jiné znaky z převahy mužských hormonů. Prasknutí cysty se projeví bolestmi břicha, které může vystřelovat do ramene, dostavuje se nevolnost, zvracení a v těžkých případech i šok.

Léčba cyst závisí na typu cyst. Dermoidálne a velké endometriózní cysty se odstraňují operačně. Polycystické ovaria se léčí hormonálně, případně se provádí částečné operační odstranění. Funkční cysty si v zásadě nevyžadují léčbu, protože často vymizí spontánně. Léčba je nutná, pokud jde o nemizející cysty, jsou přítomny komplikace a silné potíže a při opětovně se objevujících cystách po přechodu.

Prevence spočívá ve správné životosprávě s omezením přijímání některých druhů potravin a v příjmu některých látek, které se jeví efektivní v prevenci, ale i v zmírnění tvorby některých druhů cyst. V rámci správné životosprávy se doporučuje:

Snížit spotřebu tuku.

Pokusit se odstranit příjem rafinovaných cukrů, výrobků z bílé mouky ve stravě.

Zvýšit příjem vlákniny v potravě.

Zvýšit příjem sóji a ryb

Velmi příznivý vliv na bulky, cysty, myomy má látka Indol-3-carbinol. Indol-3-karbinol přispívá k vyrovnání hladin estrogenů v organismu a likviduje postižené buňky v měkkých tkáních.