Genitální bradavice (condylomata acuminata) jsou výrůstky bílé nebo tělové barvy, které se objevují na vnějších pohlavních orgánech nebo v blízkosti konečníku u žen a u mužů. Někdy se mohou vyskytnout i uvnitř pochvy a na děložním čípku. Provedené jsou některým typům lidských papilomavirů HPV s nízkým rizikem. Podle statistických údajů přibližně 10% sexuálně aktivních lidí bude mít během života genitální bradavice, které se mohou objevit v průběhu týdnů až měsíců po pohlavním styku nebo po intimním kontaktu s infikovanou osobou. Genitální bradavice začínají jako drobné zarudnutí, později vyvýšeniny kůže a postupně rostou a mohou dosáhnout velkých rozměrů. Růst může být velmi rychlý i pomalý, trvající několik měsíců. Doprovodné příznaky jsou dyskomfort, pálení, svědění, bolest a v neposlední řadě i psychická trauma. Rozlišují se 4 typy bradavic. Vystouplé bradavice (condylomata acuminata) se vyskytují hlavně na malých pyscích, ve vchodu do pochvy a na děložním čípku. Keratotické bradavice, s nánosem šupin na povrchu se nacházejí nejčastěji na velkých pyscích ohambia. Ploché bradavice, světlehnědá barvy jsou mírně nad povrchem prominující útvary a u pacientů se sníženou imunitou se mohou bradavice rozrůst až do gigantických rozměrů a překrýt celý genitál.

V některých případech mohou genitální bradavice vymizet i bez léčby. V případě, že nevymizí lze je odstranit aplikací speciálního krému nebo roztoku kryokoagulací, elektrokoagulací nebo použitím laseru. O způsobu léčby rozhodne lékař. V mnoha případech se genitální bradavice objeví znovu, protože HPV může být stále přítomný v organismu. Muži i ženy mohou být nositeli HPV infekce i když se u nich neprojevují žádné známky onemocnění a mohou opakovaně infikovat svého sexuálního partnera. Proto až do vyléčení bradavic by se měli vyhnout pohlavnímu styku.

Podle dosud uskutečněných vědeckých výzkumů je prokázáno, že jednou z účinných látek, která může podporovat pozitivní reakci lidského organizmu na onemocnění způsobené lidským papilomavirem HPV je Indol-3-carbinol. Indol-3-carbinol podporuje naprogramovaný zánik lidským papilomavirem změněných buněk a přispívá k potlačení aktivity bílkovin, specifických pro infekce vyvolané lidským papilomavirem HPV. Indol-3-carbinol významně napomáhá v prevenci vzniku genitálních bradavic. Je však důležité nezanedbávat pravidelné preventivní prohlídky u odborných lékařů.