Premenstruační syndrom více či méně potrápí většinu žen. Kolísání hladiny hormonů v těle ovlivňuje tělo i náladu. Víme, jak to zlepšit.

PMS je kombinace fyzických a psychických příznaků, které tíží ženy zhruba týden před menstruací. Zpravidla jde o napětí v prsou, zadržování vody v těle, bolesti hlavy, křížů, podbřišku, únavu, deprese, náladovost, poruchy spánku apod. U některých žen se může objevit pouze jeden příznak, u jiných několik a různé intenzity. Tyto příznaky se také častěji objevují u žen s nepravidelným menstruačním cyklem.

PŘÍZNAKY PMS lze zmírnit:

uvolňováním – masáž, relaxační cvičení, teplá koupel, uklidňující hudba … – vyzkoušejte, co vám vyhovuje nejvíce;

cvičením – odborníci doporučují ženám trpícím PMS cvičit 20 – 45 minut alespoň 3x týdně. Cvičením se totiž uvolní endorfiny, a ty zlepší náladu a zmírní tělesné napětí;

úpravou stravy – v kritickém období je dobré vyhýbat se kávě, alkoholu a cukru. Chuť na sladkosti si lze nahradit vyšším přísunem ovoce a celozrnných potravin;

bylinkami – výtažky některých rostlin (fytoestrogeny) pomáhají zmírnit hormonální nerovnováhu (například jetel luční, fenykl, pampeliška …).

Indol-3-carbinol účinně upraví hormonální nerovnováhu a výrazně zmírní všechny nepříjemnosti, které žena v tomto období prožívá.