Rakovina tlustého střeva a rakovina konečníku patří mezi velmi časté zhoubné onemocnění, jejichž výskyt se rok od roku zvyšuje. Nejčastější výskyt je ve věku mezi 40-65 rokem života.

Při včasném stanovení diagnózy v počátečních stádiích je onemocnění léčitelné.

Přesná příčina rakoviny tlustého střeva a konečníku není známa. Známé jsou však několik rizikových faktorů, které se mohou podílet na jejím vzniku. Mezi rizikové faktory patří faktory vnitřního prostředí – endogenní jako např. dědičnost, látková přeměna, metabolismus a pod., ale i faktory vnějšího prostředí, kde zařazujeme způsob stravování a životní styl, přejídání, nadváhu a příjem některých potravin konzumovaných v nadměrném množství jako živočišné tuky, bílkoviny, cukr a sůl. Dále je to nedostatek některých látek v potravě jako je vláknina, ovoce, zelenina, nedostatek vitamínů, minerálů a výživných látek. Také je to příjem škodlivých látek typu plísňový jed-aflatoxin a příjem škodlivin, které se dostávají do potravin během jejich výroby (produkty spálené při grilování, uzení, pozůstatky hnojiv). Nezanedbatelné je kouření a nadměrná konzumace alkoholu a karcinogenní látky v prostředí, které se dostávají do organismu.

Vyvážená a zdravá strava napomáhá chránit před rakovinou. Pravidelné preventivní prohlídky u odborných lékařů napomáhají odhalit včasné stádia tohoto onemocnění a tím přispívají k ochraně zdraví člověka.

Epidemiologické studie věnované účinkům některých látek obsažených v zelenině, poukazují na skutečnost, že lidé, kteří pravidelně konzumují křížokvětých zeleninu jako je brokolice, zelí, kapusta a květák mají významně nižší výskyt některých typů zhoubných nádorových onemocnění. Křížokvětá zelenina obsahuje několik fytochemických látek s příznivými účinky na lidský organismus, mezi které patří i Indol-3-carbinol. Působí na více úrovních buněčného metabolizmu, příznivě ovlivňuje hormonální metabolizmus, napomáhá zabraňovat růstu a podporuje zánik nádorových a lidským papilomavirem změněných buněk. Indol-3-carbinol má i výrazné antioxidační účinky.