Benigní hyperplazie prostaty (BHP) je nezhoubné onemocnění prostaty při kterém dochází ke zvětšování prostaty nadbytečným zmnožením buněk prostaty. Výskyt benigní hyperplazie prostaty je velmi časté. Téměř každý druhý muž starší než 50 let má nějaké příznaky BHP. Převládá názor, že kdyby se po sedmdesátém roce života nechali vyšetřit všichni muži, byla by až 90procentní šance, že by se u nich potvrdila benigní hyperplazie prostaty. Při tomto onemocnění dochází ke zvětšení svalově-vazivové a žlázové části prostaty. Pro vznik onemocnění jsou nezbytné dva faktory, které musí být přítomny a to věk a testosteron.

Zmnožení buněk prostaty je způsobeno zvýšeným množstvím dihydrotestosteronu v krvi, což je vysoce aktivní forma testosteronu. Množství dihydrotestosteronu v prostatě se věkem zvyšuje a zapříčiňuje růst buněk prostaty. Následně dochází ke zvětšování prostaty a může vzniknout benigní hyperplazie prostaty. Prostata roste, nadměrně se napínají její svalová vlákna, stlačuje močovou trubici a vzniká několik příznaků typických pro toto onemocnění. Mezi nejčastější příznaky patří: zvýšená frekvence močení a to i v noci, bolestivé močení s pocitem pálení, vymočení malého množství moči a nutkání na močení. V důsledku útlaku močové trubice a močového měchýře vznikají příznaky jako přerušované močení, slabý proud moči, odkapávání po vymočení nebo nemožnost vymočit se vůbec.

Onemocnění může skončit závažnými komplikacemi, jako jsou infekce močových cest, tvorba kamenů a snížená funkce ledvin. Benigní hyperplazie prostaty nikdy nevede ke vzniku rakoviny prostaty, může se však vyskytovat současně s rakovinou prostaty. Cílem léčby benigní hyperplazie prostaty je zmírnění příznaků, prevence jejich progrese a redukce komplikací. Léčba je farmakologická s použitím syntetických preparátů, ale také výtažků z léčivých rostlin a chirurgická.

V posledních letech se mnoho studií věnuje účinkům fytochemikálií obsažených v zelenině, ovoci a léčivých rostlinách. Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně konzumují křížokvětou zeleninu, jako je brokolice, zelí, kapusta, květák, a jiné mají významně nižší výskyt některých typů zhoubných nádorových onemocnění. Tato zelenina obsahuje množství látek, které příznivě působí na buňky v lidském organismu. Jednou z nich je i Indol-3-carbinol. Ten působí na více úrovních buněčného metabolizmu, příznivě ovlivňuje hormonální metabolizmus, napomáhá zabraňovat růstu a podporuje zánik nádorových a lidským papilomavirem změněných buněk. Indol-3-karbinol má také antioxidační a antiaterogenní účinky.

Preventivní prohlídka mužů po 40 roce života je nejlepším způsobem předcházení nejen benigní hyperplazie prostaty ale i karcinomu prostaty.